21 april 2009

AKK

Eftersom Ellen har vissa problem med syn och munmotorik så har vi från och med i går börjat lite smått med AKK- Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Det känns jätte spännande och inspirerande att börja testa en massa olika kommunikationssätt. Hon är väldigt lite ännu men ett språk kommer tidigt och det är något som vi verkligen känner är viktigt för oss. Henns syn har utvecklats otroligt mycket den senaste tiden och synpedagogen vi hade besök av igår var väldigt nöjd och positiv inför framtiden att Ellen ska kunna använda sin syn även om hon har vissa svagheter. Kommer saker i höjd med hakan och neråt eller från vänster så har hon väldigt svårt att bli intresserad och snappa upp vad som händer. Därför måste man tänka sig lite för när man kommer till henne så man inte skrämmer henne, för även om hon hör att någon kommer eller att något händer så kan man jämföra det lite som när man själv ser på tv och nåt hoppar fram i rutan väldigt plötsligt. Då skuttar man kanske till en aning själv, så har Ellen det för att förklara det enkelt med dessa svagheter ... Vi skojar lite ibland om att det är lätt att leka titt-ut med henne pga dessa svagheter för vi behöver inte direkt gömma oss utan bara falla in i hennes "döda- vinkel".
Hur som helst så har vi börjat med en del teckenspråk, bilder, föremål och vanligt tal. Logoped i samråd med synpedagog ansåg att det var lika bra att "ösa" på Ellen en massa olika kommunikationssätt för att Ellen sen med tiden kommer att visa oss vilket som passar henne bäst.
Kram Annica & Ellen

5 kommentarer:

Josefssons sa...

Hej,

det är fascinerande att se att det faktiskt flins fler än ett sätt att kommunicera på. Språk betyder inte alltid tal. Jag har själv en dotter med Downs Syndrom och vi använder TAKK (teckenstöd) för att stötta hennes språk. Hon har ett gott ordförråd och bra ordförståelse men uttrycksmedlet är hennes svaghet. Förmodligen är det viss slapphet i munmotoriken. Är ni intresserad av tecken och munmotorik får ni gärna besök oss och läsa mera.

Mvh
Flisans mamma

Grodmamman sa...

Ska bli kul att se hur det går för Ellen och hennes kommunikation. Har hört om många som blivit hjälpta med teckenstöd.
Kram

Ett hem på landet sa...

Som förskollärare vet jag hur viktigt det är att börja jobba tidigt med barns språk. Använder själv tecken som stöd i mitt arbete.

Berätta gärna mera om de alternativa kommunikationerna, samt hur Ellen utvecklas med dem framöver. Så spännande och intressant.

KRAM

Linda sa...

Spännande med olika kommunikation. Jag pluggar teckenspråk själv, är inne på mitt tredje år och jag tycker de verkar fungera väldigt bra för väldigt många.

Emma sa...

Hej Annica! Vad stor Ellen är nu och hon ser så pigg och nyfiken ut :) Det här med AKK är jättebra! Vi har läst en hel del om det i skolan och jag rekommenderar det varmt och hoppas att det ska funka som hjälpmedel för just Ellen... Kram på dig, Emma w S