14 mars 2009

Hjälpmedel

Med en funktionsnedsättning som Ellen har så kan de mest enkla och självklara saker bli hur svåra som helst, som att sitta. Visst varierar det i ålder när barnen lär sig att sitta men när de väl blivit hyfsat stabila i kroppen så kan dem åtminstone sitta med lite stöd i sin barnstol eller i soffan. För Ellen är detta ett jätte problem och vi sliter våra grå för att hitta ett bra hjälpmedel till henne. Lilla bus här har problem spänningar i höfter och ben vilka ställer till det för henne rejält. Sätter vi henne i soffan tillsammans med oss så har hon helt plötsligt spänt sig så hon står på hälar och nacke, barnstol och bilstol innebär samma problem.

Vi har provat en massa olika varianter på stolar och bullat upp henne både här och där med kuddar och handdukar utan något bra resultat. När det spänner i kroppen blir Ellen måttligt irriterad och talar hon verkligen om att det inte stämmer för henne. Mycket handlar om att hitta rätt vinkel för överkropp, höfter och ben. I Ellens fall så behöver hon nåt där hon inte kan få nåt stöd för hälarna att trycka ifrån på plus att hon sitter i 90 graders vinkel samt med lite stöd på sidorna då hon ännu är en aning svajjig.

Vi fick för ett tag sen en bad/duschstol från habliteringen. Denna stolen verkar Ellen eller rättare sagt Ellens kropp att acceptera betydligt mer än hon gjort med någon annan stol tidigare. Hon faller lite ner med huvudet eftersom hon sitter väldigt rakt i den så vi kan inte mata henne när hon sitter där men med lite övning kanske det går med tiden. Just nu är vi nöjda med att hon kan sitta en stund tillsammans med oss utan att varesig gallskrika eller spänna sig till tusen.

Så här ser stolen ut .... och alla ni "vita hemmare" färgen ÄR gräslig men vad står man inte ut med för sina älsklingar?!


"Ingen kan vara nere med en ballong" - Nalle Puh

13 kommentarer:

Anonym sa...

Så härligt att ni hittat en bra stol för er tjej. Vad gör väl det om den är BLÅ, den funkar ju bra! /Maria, läsare av din blogg och Vita hem

Grodmamman sa...

Vilken härlig bild den sista var!:)
Självklart står man ut med en blå stol om det hjälper ens lilla älskling! Huvudsaken är ju att det funkar för henne och jag lovar, det kommer att bli fler saker som din inte få välja färgen på. Och då menar jag olika leksaker o dyl!:) I vår 6-åriga dotters rum har vi en vit bas, men ändå är det en färgexplosion där inne ibland!:)
Hoppas att allt är bra med magen också!
Kram

Camilla sa...

Blå är ju vårens färg, eller hur var det nu inredningsexpertiserna sa?? Hursom så är det ju viktigaste att Ellen och henns kropp gillar den och att den fungerar för er alla. Själv gillar jag blått så jag tycker den är helt okej.
Nedersta bilden kan ju få vem som helst att smälta, så underbart härligt att se detta busleende!
*kram*

Anonym sa...

Åh vilken underbart go och söt tjej ni har!!

Anonym sa...

Hon är så underbart fin eran Ellen! Hennes leenden och skratt kan få vem som helst att smälta.. :-D

Anonym sa...

Hej jag tittar in. Din tös är såå söt.Som en liten docka. Jag får säga Grattis till tösen (så här i efetrskott). Jag var besökare i vita tråden på fl förut (lillvilda) men nu har jag inte hunnit med att vara så aktiv där. Ja livet med barn innebär att hemmet översvämmas av prylar som är mindre vackra men funktionella. Jag har gett upp här hemma och insett att ibland får funktion gå före.Det tycks vara så att när barnen kommer så kommer även saker i alla möjliga färger. Blå är ändå okej. Det ligger ju ett större värde i den där stolen än skönhet. Den får ju din prinsessa att må bra.

Johanna sa...

vad hon ser nöjd ut :-)
Huvudsaken är att barnen glada.

stor kram från mig

Anonym sa...

Hej Ellen tack för de fina blommorna, hälsa mor. Visst är det
till helgen som du ska ge mor en extra kram, skvätt lite extra vatten på morfar. Ha en bra helg
önskar vi på 16.

cpmamman sa...

Stiligt Ellen! Satt ju som en kung.

Har ni testat bumbon?

Anonym sa...

Ellen är sååååå söt:)

Marie sa...

Åh så söt hon är!
Kram Marie

LoWa sa...

Hej! vilken söt liten tjej med "piggelinögon"! Halkade in här av en slump men blev alldeles överväldigad av hur rakt och ärligt du skriver om livet med er lilla tjej. Jag skrev ut "Välkommen till Holland" för jag jobbar på en särskola och den vore perfekt att läsa upp på tex ett föräldramöte! Och sätta upp i personalrummet så vi aldrig, aldrig glömmer vad det är ni föräldrar känner! Hoppas det är okej för dig? Kram

Frida sa...

Hej!
Hittade din blogg via FB, måste säga att din prinssesa påminner mycket om min som i dag är 9!! Detta med sittande osv...Vi fick en stol från våran hab när M var liten, ska försöka rota fram ett kort så du får se!!
Frida